Mediakunst op Wikipedia

Over Mediakunst op Wikipedia

Mediakunst op Wikipedia is gelanceerd op 30 september 2021. Initiatiefnemer LIMA en de projectpartners Wikimedia Nederland, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben een tweeledige visie met dit project. Zij willen mediakunst uit Nederlandse collecties toegankelijker maken voor een breed publiek en meer zichtbaarheid voor deze nog onderbelichte kunstvorm genereren. Dit project biedt ook de kans om metadata gecontroleerd toegankelijk te maken als linked open data.

Een van de doelen van dit driejarige project is het publiceren van 500 Wikipedia-artikelen over mediakunstenaars en hun werken uit de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, de RCE, het Van Abbemuseum, het Frans Hals Museum en de LIMA collectie. Om dit te bereiken wordt actief gebruikgemaakt van Wikipedia en nauw samengewerkt met de Wikipediagemeenschap, nationale universiteiten en (inter-)nationale instellingen. De artikelen over de kunstwerken en de kunstenaars worden tijdens maandelijkse schrijfmiddagen onder begeleiding van de instellingen en Wikimedia gegenereerd.

Schrijfmiddagen
Om de Wikipedia-artikelen te realiseren, organiseren de projectpartners samen met LIMA en een universitaire partner schrijfsessies met een thematische focus. Zo stonden bij de RCE, waar de eerste schrijfmiddagen reeds plaatsvonden, vrouwelijke kunstenaars uit hun collectie in het middelpunt. Het Van Abbemuseum organiseert in het najaar van 2021 een drietal sessies i.s.m. de Universiteit Utrecht en de Open Universiteit, die de opdracht hebben opgenomen in hun curriculum. Het Stedelijk Museum Amsterdam werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en neemt kunstenaars en werken uit hun collectie Time-based media als vertrekpunt.


Light Gig van Giny Vos - geüpload door Jan Linders, CC BY-SA 4.0


Beauty becomes the Beast, Lydia Schouten, 1985, 9'23

Online omgeving
Om publieksbereik en kennisdeling te optimaliseren, ontwikkelt LIMA momenteel in samenwerking met de projectpartners ook een eigen online omgeving voor het project, waar de mediakunstwerken en hun makers centraal staan. Deze omgeving wordt in 2022 aan het publiek gepresenteerd.

Van nationaal naar internationaal 
In 2022 en 2023 staan openbare schrijfsessies in Nederland én internationale sessies op de projectagenda. Door met verschillende (internationale) partners en hun aanvullende inhoudelijke expertise samen te werken, willen de projectpartners een zo breed mogelijk spectrum van mediakunst op Wikipedia en de nieuwe online omgeving met het publiek delen. 

Metadata als linked open data
Tijdens het project wordt onder leiding van dataspecialisten metadata over mediakunst, mediakunstenaars en mediakunstwerken ingevoerd in Wikidata, de referentiedatabase onder Wikipedia. Dit is een unieke kans om metadata gecontroleerd en online toegankelijk te maken als linked open data, wat bijdraagt aan het vergroten van de zichtbaarheid van de collecties. Bij dit traject zijn diverse nationale en internationale kennispartners betrokken, waaronder Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, ZKM (Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe, Duitsland) en Meemoo (voorheen PACKED, België).


Muurschildering Eendrachtsstraat, Lydia Schouten - geüpload door FaceMePLS op Flickr, CC BY 2.0


Metamorphosis in Nature, Yvonne Oerlemans, 1992, 6'53

Activiteiten en Events

2022

Dinsdag, 20 september 10:00 - 12:30 
Open sessie met Wikimedian Stella van Ginkel bij RCE Amersfoort.
Lees meer hier.

Dinsdag, 16 augustus 10.00 - 12.00
Schrijfmiddag Wikipedia Workshop met Wikimedian Stella van Ginkel bij LIMA.
Lees meer hier.

Maandag, 27 juni 10.00 - 12.30
Schrijfmiddag Wikipedia workshop CollectieCentrum Nederland in Amersfoort.
Lees meer hier.

Zaterdag, 12 mars 14.00 - 17.00
Schrijfmiddag Wikipedia workshop Stedelijk Museum
Lees meer hier.

2021

Oktober

Dinsdag 5 oktober 13.30-17.00
Schrijfmiddag Van Abbemuseum
i.s.m. Universiteit Utrecht en Open Universiteit 

Dinsdag 19 oktober 13.30-17.00
Schrijfmiddag Van Abbemuseum
i.s.m. Universiteit Utrecht en Open Universiteit

Donderdag 21 oktober 13.30-17.00
Schrijfmiddag Van Abbemuseum 
i.s.m. Universiteit Utrecht en Open Universiteit

Zaterdag 23 oktober 13.00-16.00
Schrijfmiddag Café op 2, Almere (open publieke sessie)

November

Zaterdag 13 november 
Deelname & presentatie WikiConNL2021
Laat je even weten of je komt!

Zaterdag 20 november 13.00-16.00
Schrijfmiddag LAB111/LIMA, Amsterdam (open publieke sessie)
Laat je even weten of je komt!

Zaterdag 27 november  Wikipedia schrijfworkshop 10.00-12.30
en event Marja Samsom: Miss Taken Identities 13.00-15.00 LAB111/LIMA, Amsterdam
Laat je even weten of je komt!

December

Zaterdag 18 december 13.00-16.00
Schrijfmiddag Rozet, Arnhem (open publieke sessie)
Laat je even weten of je komt!

Mede mogelijk gemaakt door Het Mondriaan Fonds en PICA