International Digital Preservation Day (IDPD17)

lima
30/11/2017
Calendar item
30 november: aandacht voor ons digitale geheugen
 
Op 30 november is het International Digital Preservation Day. Op deze dag staan wereldwijd vele archieven, bibliotheken, culturele en wetenschappelijke instellingen stil bij de belangrijke taak die zij samen hebben: het toegankelijk houden van ons digitale geheugen, voor nu en voor komende generaties. Ook LIMA neemt deel aan dit initiatief. Houd deze dag de LIMA website en Facebook pagina in de gaten!
 
Onze maatschappij digitaliseert
Er is nauwelijks nog een onderdeel van de maatschappij te noemen waar digitalisering geen grip op heeft gekregen. Overal wordt gebruik gemaakt van digitale technieken en digitale informatie. Maar die digitale informatie is erg kwetsbaar – een stuk kwetsbaarder dan informatie op papier.
 
Digitale informatie loopt risico
Digitale bestanden bestaan uit reeksen enen en nullen (010100001011110). Het zoekraken van een van die tekens, door bijvoorbeeld een storing, is genoeg om het hele bestand onbruikbaar te maken en de informatie onleesbaar te maken. Ook raken bestanden vaak onleesbaar als ze met nieuwe apparatuur worden geopend.
Naast de bestanden zijn ook de informatiedragers erg kwetsbaar (denk maar aan defecte externe schijven of cd-roms met een kras) en ook raken ze door de snelle technologische ontwikkeling snel in onbruik (floppies, diskettes, videobanden, cd-roms). Ook informatie op het internet is in gevaar doordat deze snel verdwijnt of van plaats verandert, waardoor informatieketens breken. Iedereen kent de beruchte 404-foutmeldingen: ‘deze pagina kan niet gevonden worden’.
 
Actie is nodig
Het toegankelijk houden van allerlei soorten digitale informatie (het ‘digitale geheugen’ van onze maatschappij) vergt dus extra inspanningen van de organisaties die de digitale collecties beheren.
 
Meer informatie
International Digital Preservation Day is een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. In Nederland coördineren het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) alle activiteiten. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op deze dag op de website van de NCDD. Voor meer informatie over LIMA en haar activiteiten gaat u naar www.li-ma.nl. Attendeer op onze nieuwsbrief en like ons op Facebook om op de hoogte te blijven.